Maliar Vladimír Vestenický by mal 95 rokov

14.12.2014 Bratislava

Chrenovec-Brusno/Bratislava 14. decembra (TASR) – Maliar Vladimír Vestenický sa narodil 14. decembra 1919 a dnes by mal 95 rokov.

V povojnovom období sa hlavnou témou jeho diel stalo Slovenské národné povstanie (SNP) a budovateľské námety, ale aj mestské veduty a krajiny. Jeho realisticko – impresívna maľba neskôr prešla do polôh mierne štylizovanej konštruktívnosti. Maľoval aj portréty a autoportréty.

Vladimír Vestenický sa narodil 14. decembra 1919 v Chrenovci-Brusne maliarovi samoukovi Jozefovi Vestenickému. Spoločne s mladším bratom Bazilom s obdivom sledovali otca pri maľovaní, ktorý im takto poskytol základné maliarske vzdelanie. Po maturite na gymnáziu v Prievidzi vyštudoval Vladimír Vestenický odbor maliarstva na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT - dnes STU) v Bratislave. Vzdelanie si doplnil študijnými pobytmi v španielskom Madride a francúzskom Paríži. Od roku 1952 žil v Bratislave.

Umelecké začiatky nachádzal Vestenický v sociálne cítiacich prácach. Maľoval pre významné spoločenské inštitúcie v Bratislave, v Prahe alebo v Banskej Bystrici. Jeho diela boli vystavované v bratislavskej Slovenskej národnej galérii (SNG), v Galérii hlavného mesta SR, Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici a Krajskej galérii v Nitre.

Vladimír Vestenický zomrel 20. februára 1979 v Bratislave vo veku 59 rokov. Dielo tohto uznávaného výtvarného umelca mapuje kniha Igora Gazdíka s názvom Vladimír Vestenický (Bratislava: Pallas, 1978).
 

Vyberte región